Dijaki posadili 2000 sadik

Na pogorelem Krasu se nadaljujejo akcije obnove gozda. Tako je v četrtek, 26. januarja 2023, 150 dijakov Šolskega centra Nova Gorica s spremljevalci na 1,2 hektarja pogorelega gozda v Mirenskih borih posadilo 2000 sadik puhastega hrasta. Delo je potekalo pod strokovnim vodstvom dvanajstih sodelavcev Zavoda za gozdove Slovenije.

V prihodnjih dneh bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejelo Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru na Krasu. V njem so stroški sanacije ocenjeni na več kot 24 milijonov evrov, večina del obnove pa je predvidenih v letošnjem letu in 2024.

Zeleno srce Krasa

Na pomoč pri obnovi pogorelega Krasa so z donacijami ali sodelovanjem na akcijah obnove pristopili številni posamezniki, organizacije in podjetja; že več kot 40 slednjih je tudi podpisalo zavezo o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa. Projekt bo povezal na eni strani strokovno vzgojo, nego in sajenje sadik avtohtonih dreves, s katerimi bomo ohranili avtohtono kraško naravo in krajino, na drugi pa vzpostavil novo, istoimensko pohodniško pot med tremi občinami, ki bo na območje današnjih pogorišč v prihodnjih desetletjih z obiskom vnašala novo življenje.

Dolgoročni trajnostni projekt bo služil tudi v raziskovalne namene, predvsem za proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih po gozdnih požarih. Ob poti Zelenega srca bodo tako zrasli hrasti, breki, škorši, javorji, lipe, pa tudi druga plodovita in medovita drevesa, ki tvorijo prijazen habitat za divje živali in divje opraševalce, opremljena bo s postanki in izobraževalnimi vsebinami, pa tudi odtisi srčnosti ljudi, ki so jo pomagali vzpostaviti.

Pot Zeleno srce Krasa bo nosila trajno sporočilo o povezovanju ljudi, ki so se zavezali k skupni obnovi največjega pogorišča v zgodovini Slovenije. 

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji