Sparkassovci odstranjevali invazivne rastline na Cerju

Na svetovni dan čebel, 20. maja, so si zaposleni iz Skupine Sparkasse nadeli rokavice in se skupaj z gozdarji sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije lotili puljenja raznozobega grinta. To je invazivna tujerodna rastlina, ki je strupena za človeka in živali, saj vsebuje za jetra nevarne pirolizidinske alkaloide. Strupi prehajajo ob paši čebel tudi v med oz. ob paši živine v mleko. Na delovni akciji so očistili dobre štiri hektare veliko območje v okolici Pomnika miru na Cerju. Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije ob tem žal opažajo, da je rastlina bolj razširjena, kot so sprva ocenjevali.

Po koncu delovne akcije je Skupina Sparkasse podarila 30.000 evrov v fundacijo Vrabček upanja za obnovo pogorelega Krasa.

Kot so zapisali v Skupini Sparkasse, si s svojimi projekti prizadevajo pomagati na različnih področjih in skrbeti za okolje ter vračati v okolje, saj se zavedajo, da je vsak izmed nas odgovoren in lahko pripomore k dvigu kvalitete življenja naše družbe. "Ko je lanskega julija najhujši požar v zgodovini Slovenije uničil več kot 3.600 hektarjev goriškega in komenskega Krasa ter so v 17-dnevni bitki z ognjem na Krasu kmetje, vinogradniki, oljkarji, sadjarji, gostinski in turistični ponudniki izgubili skoraj vse, smo podprli projekt Zeleno srce Krasa in se s podpisom zaveze o dolgoročnem sodelovanju zavezali k zagonu novega življenja."

Kot je dejal župan občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar, gre za dejanje, ki mu je vredno slediti z zgledom. “Veseli me, da smo iz situacije, nad katero se je zgrinjalo črno nebo, vsi skupaj izšli kot zmagovalci vrednot, kot so solidarnost, prostovoljstvo, ljubezen do narave in okolja.”

Direktorica Javnega zavoda Miren Kras, Ariana Durnik, se je udežencem zahvalila za izvedeno čistilno akcijo in za velikodušno donacijo: "Ne ostanemo pogosto brez besed. V soboto ste nas ganili. Z zneskom 30.000 evrov je Banka Sparkasse postala največji donator projekta Skupaj za Kras. Že dolgo pred tem ste nas ganili tudi z vašo srčnostjo in vztrajnostjo pri nameri konkretno pomagati prizadetemu območju Krasa z delom, kasneje pa v celotnem procesu snovanja dogodka."

Akcija je potekala v okviru Tedna gozdov 2023, ki je letos namenjen razpravi o gozdovih prihodnosti, glavna tema pa je aktivno gospodarjenje v času podnebnih sprememb za večjo odpornost gozdov. Ukrepi za preprečevanje širjenja invazivnih tujerodnih vrst bodo zagotovo prispevali k boljšemu zdravju gozda v prihodnosti.

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji