Po požaru nova partnerstva in novi mednarodni produkti

Po najbolj obsežnem požaru, ki je julija 2022 prizadel Kras, nastajajo nova partnerstva in novi mednarodni produkti, kot je dobrih 130 kilometrov dolga krožna pot. Partnerstva in produkte so v začetku februarja javnosti podrobneje predstavili župani občin Miren - Kostanjevica, Komen in Renče – Vogrsko, direktorica Javnega zavoda Miren Kras mag. Ariana B. Suhadolnik, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič in predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije, vodja enote ZGS Sežana Boštjan Košiček.

Park vojaške zgodovine Pivka in Pomnik miru na Cerju, ki vsak na svoj način ohranjata spomin na pomembne prelomnice v zgodovini Slovenskega naroda, sta se povezala in od začetka februarja dalje obiskovalce, ki se bodo odločili za ogled obeh muzejev, nagrajujeta s 25-odstotnim popustom na drugo vstopnino.

Druga trajnostna »popožarna« zgodba je nova izobraževalno turistična pot Zeleno srce Krasa, ki bo preko pogorišča, občinskih in nacionalnih meja povezala štiri slovenske in tri italijanske občine: Mestno občino Nova Gorica, Miren - Kostanjevico, Renče - Vogrsko, Komen, Nabrežino, Doberdob in Sovodnje v novo mednarodno pohodniško transverzalo, ki bo prve goste sprejela v letu Evropske prestolnice kulture 2025.

Dobrih 130 km dolga krožna pot, primerna tudi za družine in starejše, bo ponujala 4-5 dnevno pohodniško izkušnjo popolnega doživetja teritorija preko vseh čutov ob hkratni bogati izobraževalni vsebini, kot je nevarnost požarov, obnova gozdov in njihov pomen za ohranjanje zdravja planeta in zniževanja CO2, obnova ekosistemov, suhogradni zidovi ...

V povezavi z novo mednarodno pohodniško transverzalo je posebej zanimivo dejstvo, ki novemu produktu daje posebno vrednost: gre za unikaten mednarodni primer dobre prakse po požarne obnove območja, pri kateri sodelujejo vse ravni deležnikov: od države, stroke, lokalne skupnosti, gospodarstva do izobraževalnih institucij in širše javnosti. Ne nazadnje bo pot Zeleno srce Krasa v velikem delu financirana iz donacij za obnovo Krasa, ki se še vedno zbirajo na transakcijskem računu neprofitne organizacije Fundacije Vrabček upanja.

Župana Mauricij Humar in Tarik Žigon ter podžupan MONG, Anton Harej, so v imenu vseh sedmih občin, ki so sodelovanje pri novem mednarodnem projektu potrdila dan prej na delovnem srečanju v Mirnu, poudarili dolgoročni politični in gospodarski pomen mednarodne transverzale.

»Tudi devinsko-nabrežinska občinska uprava podpira in pristopa k projektu Zeleno srce Krasa, za katerega so hvalevredno dale pobudo požarno najbolj prizadete kraške občine na slovenski strani meje. Gre za odlično priložnost, da nesrečo in tudi izkušnjo neverjetne solidarnosti in vzajemne pomoči izkoristimo za razvoj načrta, ki naj širšemu in dejansko brezmejnemu območju ponudi nove razvojne možnosti. Skupno promoviranje okoljskih, kulturno-zgodovinskih in enogastronomskih znamenitosti našega prostora je ključ za privabljanje visokokakovostnega turizma in hkrati način, da z negovanjem gozdnih poti povečamo tudi stopnjo protipožarne varnosti celotnega območja,« je poudaril Igor Gabrovec, župan Občine Devin Nabrežina.

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji