Prostovoljci sadili na Cerju

Druga akcija sajenja sadik gozdnega drevja na Cerju, ki je potekala 26. novembra 2022, je bila namenjena prostovoljcem. Kljub vetrovnemu vremenu se jih je akcije udeležilo približno 1000 iz vseh koncev Slovenije, prišli so tudi iz sosednjih držav.

Pri Pomniku miru na Cerju je bilo živahno že zjutraj, ko so začele na akcijo obnove pogorelega Krasa z avtobusi prihajati prve skupine prostovoljcev. Najštevilčnejša je bila 120-članska Brigada slovenskih brigadirjev, zelo veliko je bilo dijakov Gimnazije Bežigrad, organizirano so se sajenja udeležili iz številnih podjetij, organizacij, društev, s krampi in lopatami so prišle cele družine. Sadili so na območju Cerja, ki je bilo v požaru poškodovano že drugič (prvič leta 2019), in sicer sadike avtohtone vrste puhastega hrasta in črnike. Delo so usmerjali gozdarke in gozdarji iz Zavoda za gozdove Slovenije. Za prve akcije sajenja je bilo na voljo 18.000 sadik.

Zbrane je nagovoril župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, ki se je zahvalil za vso pomoč in vse prostovoljce povabil, da večkrat pridejo pogledati drevesa, ki so jih danes zasadili. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev pa je izpostavil, da je obnova gozdov po požaru tek na dolge proge, saj bo v prihodnjih letih za obnovo gozdov potrebnega še veliko dela in sodelovanja, zastavljenega v načrtu sanacije, ter udeležence opozoril na pomen varnega dela.

Vse prisotne je pozdravil tudi veleposlanik Kraljevine Japonske, njegova ekselenca Matsushima Hiromichi san. Poleg dogodka na Cerju je namreč na meji med Italijo in Slovenijo danes potekala tudi simbolična mednarodna akcija sajenja dreves, ki jo je organiziralo športno kulturno izobraževalno društvo Jaz sem najboljši. Drevesa so sadili župani sosednjih italijanskih občin (Savodnje, Doberdob in Gorica), župan Nove Gorice, predstavniki Japonskega veleposlaništva v Sloveniji, in člani judo zvez obeh držav.

Požar je več kot očitno povezal celo Slovenijo, saj je bilo v akciji Skupaj za Kras do zdaj zbranih več kot 220 tisoč evrov sredstev, ki jih bodo namenili za nakup sadik gozdnega drevja in ureditev drevesnice. Potekalo bo tudi proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih.

Zavezo o dolgoročnem sodelovanju pri projektu Zeleno srce Krasa so tudi danes podpisala nova podjetja in organizacije. Z velikim zanimanjem so k zavezi pristopile številne izobraževalne ustanove, med njimi tudi OŠ Miren. Z vzgojo otrok in mladine v trajnostno ravnanje, z izobraževanjem o pomenu obnove gozdov po požaru in o sajenju avtohtonih vrst dreves kot družba vlagamo v skupno prihodnost, saj gozdovi predstavljajo zelena pljuča planeta.

Foto: Jasmina Putnik, JRP Studio

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji