O centru

V bitki z ognjem na Krasu, v največjem požaru v zgodovini Slovenije, so kmetje, vinogradniki, oljkarji, sadjarji, gostinski in turistični ponudniki izgubili veliko, lastniki gozdov prav vse. Prej zelena, življenja polna pokrajina je le še ožgana senca svoje podobe. A v občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, kjer smo ljudje od nekdaj izpostavljeni težkim preizkušnjam, gledamo naprej. Z nekaj pomoči bomo tudi tokrat zmogli! Pridružite se nam v veliki dobrodelni vseslovenski akciji SKUPAJ ZA KRAS. NAJ GORIJO SRCA, NE NARAVA.

Tri občine smo združile moči in vzpostavile skupni center za obnovo pogorelega Krasa, ki bo v sodelovanju s strokovnimi instutucijami in lokalno skupnostjo koordiniral aktivnosti za ponovni zagon življenja in hudo prizadetega turizma. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti naše vasi in hiše, toda posledice v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi so nepredstavljive, gozdne živali so izgubile dom, drobnica in čebele svoje pašnike. Oceni škode, ki še poteka, bo sledil obsežen sanacijski načrt za odpravo posledic. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da naša narava in vasi goriškega ter komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

Namensko zbrana sredstva bomo prek skupnega koordinacijskega centra transparentno razdelili v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma bo potekal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in vsemi drugimi ključnimi deležniki. Med prvimi aktivnostmi načrtujemo čistilne akcije in pogozdovanja, sledili bodo projekti trajnostne obnove pogorišča, poškodovanih kraških suhogradnih zidov in novi turistični produkti.

O zbranih sredstvih in namenski rabi bomo redno poročali v sklopu PROJEKTI OBNOVE.

Kontakt

Javni zavod Miren Kras
[email protected]
+386 31 310 800

Zavod za gozdove Slovenije
Tina Dolenc
[email protected]
+386 51 354 666

Fudacija Vrabček upanja
[email protected]
+386 5 330 28 52

Prijava na e-novice

Partnerji

Medijski partnerji